lauantai 19. marraskuuta 2022

Vegelasagne

 Kastike: 

2 isoa sipulia

1 porkkana

4-6 valkosipulinkynttä

1/2tl hunajaa

800g tomaattimurskaa

2dl punaisia linssejä

 chiliä, cayennepippuri, mustapippuria, suolaa, yrttejä

 

 Valkokastike

2,5dl vettä

2,5dl kaurakerma

2,5dl kaura/mantelimaito

30-40g voita

4rkl tattari- tai riisijauhoa

Lopuksi lisätään: 1tl valkopippuria, muskottipähkinää

2-2,5dl vuohenjuustoa raastettuna 


Voi kattilaan, sulata, lisää jauhot ja sekota hyvin, lisää muut valkokastikkeen aineet, sekoita kunnes suurentuu. Lämpä pois liedeltä ja lisää mausteet, suola sekä juusto


uunissa 40-60min 215 astetta

perjantai 9. lokakuuta 2020

SOIJAROUHEBOLOGNESE

2dl tummaa soijarouhetta

sipuli

2 valkosipulin kynttä

tomaattimurskaa tai valmis pastakastike

paseerattua tomaattia

2tl savupaprikamaustetta

oreganoa

1tl sokeria

kasvisfondi

2-3dl vettä

rypsiöljyä paistamiseen


Pilko sipulit, kuullota hetki öljyssä. Lisää soijarouhe, paista hetki, lisää sitten vesi ja kasvisfondi. Anna veden imeytyä, lisää sitten tomaattikastike ja mausteet. Kypsyttele hetki pannulla!

lauantai 4. toukokuuta 2019

Helpot gluteenittomat keksit

Murukeksit (vegaaninen, gluteeniton)

1 dl kookosöljyä
1 dl kookossokeria
1 rkl kookosnektaria tai muuta nestemäistä makeuttajaa 
1/2 pienehkö kypsä banaani
2 1/2 dl tattari- tai riisijauhoja, itse laitoin molempia puolet ja puolet
1/2 tl (aito)vaniljajauhetta
2 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa

Vatkaa sähkövatkaimella kookosöljy (ei tarvitse sulattaa), sokeri, nektari ja banaani tasaiseksi massaksi. Sekoita muut aineet keskenään ja sekoita taikinaan.

Muotoile massasta yksi tanko. Paista leivinpaperilla päällystetyn pellin päällä uunissa 175-asteessa n. 15–18 minuuttia, kunnes keksipötkö on hieman ruskistunut.

 Nosta levy pois uunista ja leikkaa pötkylä heti kapeiksi kekseiksi (tai vaikka pienemmiksi neliöiksi). Anna jäähtyä ennen syömistä.

ohje: Syötävän hyvä

perjantai 22. helmikuuta 2019

Helppo kauraleipä

3 kananmunaa
1 tl leivinjauhetta
1/2-1 tl laadukasta suolaa
1/2 tl ruokasoodaa
1/2 tl kanelia
1/2 dl pellavansiemeniä
2 dl kaurahiutaleita
2,5 dl kaurajauhoja
1,5 dl kaurajuomaa
1/2 dl hunajaa
1 dl tattarijauhoja
1/2 dl kookosöljyä
Sekoita kananmunat, leivinjauhe, ruokasooda, suola sekä kaneli. Lisää joukkoon kaurajuoma, pellavansiemenet, sulatettu kookosöljy, hunaja ja kaurahiutaleet. Sekoita puulastalla ja lisää jauhot pienissä erissä. Anna taikinan kohota  noin 10 minuuttia, jonka jälkeen se kaadetaan voideltuun leipävuokaan (21 cm x 11 cm) ja päälle ripotellaan vielä kaurahiutaleita. 

Jos teet suurempaan vuokaan niin huomioithan sen raaka-aineiden määrissä, jotta leivästä tulee riittävän kuohkea! Paista uunin keskitasossa 175 asteessa noin 35 minuuttia.

tiistai 29. tammikuuta 2019

Kikhernekastike

2 tölkkiä kikherneitä
1-2 tölkkiä kookosmaitoa
kana/kasvisliemikuutio
vettä
parsakaalia
lehtikaalia
sipuli
2-3 valkosipulin kynttä
chiliä
2 tl kurkumaa
suolaa ja pippuria
oliiviöljyä

(tarjoiluun riisiä, limeä, chiliä, korianteria, jogurttia)


Paista öljyssä sipuleita hetki, lisää mausteet sekä kikherneet. Paista taas hetki, lisää kookosmaito (aluksi purkillinen) ja vettä sekä liemikuutio. Anna hautua ainakin 30 minuuttia, lisää tarvittaessa nestettä. Lisää lopuksi lehtikaali sekä pilkottu parsakaali, anna hautua vielä 10 minuttia.

lauantai 10. helmikuuta 2018

Sienipiiras

Pohja:
125 g soijajogurttia
125 g pehmeää voita
3½–4 dl (gluteenitonta) kaurajauhoa
1 tl    leivinjauhetta
nokare voita vuokaan
Täyte:
1 l tuoreita sieniä
1 sipuli
1 purjo
oliiviöljyä paistamiseen
150 g emmentalia raastettuna
2 dl kaurakermaa
2 kananmunaa
1 tl timjamia
1½ tl suolaa
½ tl mustapippuria
 Sekoita jogurtti ja pehmeä voi keskenään. Sekoita osaan kaurajauhoa leivinjauhe ja lisää jogurtti-voiseokseen. Kaurajauhojen karkeusaste vaihtelee paljon, joten lisää ensin suurin osa ohjeessa annetusta määrästä ja lisää jauhoja tarvittaessa. Pyri sekoittamaan taikina nopeasti, älä vaivaa. Kääri taikina kelmuun ja laita jääkaappiin 1 tunniksi.






Puhdista ja paloittele sienet. Kuori ja hienonna sipuli. Poista purjosta kuivat lehdet, halkaise purjo ja huuhtele kerrosten välistä. Kuivaa. Pilko valkoinen osa sekä mahdollisimman pitkälti vihreää osaa hyvin ohuiksi puolirenkaiksi.
Kuumenna paistinpannu kuumaksi. Lisää öljy ja paista sienet, kunnes ne ovat rapeutuneet ja saaneet kauniin värin. Siirrä kulhoon.
Lisää öljyä ja kuullota sipulia ja purjoa 5 minuuttia. Siirrä sipuliseos sienten joukkoon ja anna jäähtyä. Lisää jäähtyneeseen täytteeseen muut aineet.

Voitele halkaisijaltaan noin 24-senttinen pyöreä piirakkavuoka kevyesti. Kaulitse taikina jauhojen avulla suureksi, pyöreäksi ja ohueksi levyksi ja nosta kaulinta apuna käyttäen piirakkavuokaan. Vuoraa reunat ja leikkaa pois ylimääräinen taikina. Kaada täyte pohjan päälle. Paista piirasta 200-asteisen uunin alatasolla 35–40 minuuttia, kunnes täyte on kypsä ja pinta kauniin värinen. Anna jäähtyä ja tarjoa hieman lämpimänä tai huoneenlämpöisenä vaikkapa vihreän salaatin kanssa.

 Vinkki: Haluatko sienipiirakkaan italialaista vivahdetta? Pilko täytteeseen aurinkokuivattuja tomaatteja purjon sijaan, käytä juustoraasteena mozzarellan ja parmesaanin sekoitusta ja mausta täyte kuivatulla basilikalla.

Ohje hs

torstai 8. helmikuuta 2018

kasvispasta

350 g pastaa
1 iso munakoiso
oliiviöljyä paistamiseen
suolaa, mustapippuria
(tuoretta lehtipersiljaa)
Kastike:
1 iso punainen paprika
5 tomaattia
1 valkosipuli
½ dl cashew-pähkinöitä
½ dl kuorittuja manteleita
1 rkl punaviinietikkaa
2 rkl neitsytoliiviöljyä
1 tl suolaa
½ tl mustapippuria
 Valmista ensin kastike. Halkaise paprika, poista kanta ja siemenet. Laita paprika kuoripuoli ylöspäin leivinpaperilla vuoratulle pellille. Nosta tomaatit kokonaisina pellille.

 Leikkaa valkosipulista pois hattu niin, että kynsien pinnat paljastuvat. Laita valkosipuli pellille, valuta kynsien pinnalle hieman öljyä ja peitä valkosipuli palalla foliota. Paahda kasviksia 240-asteisessa uunissa 20–25 minuuttia, kunnes paprikan ja tomaatin pinta on paahtunut mustatäpläiseksi. Ota uunista ja anna jäähtyä noin 10 minuuttia.

 Paahda cashew-pähkinät ja mantelit kuumalla, kuivalla paistinpannulla, 1–2 minuuttia.  Laita pasta kiehumaan. Kuutioi munakoiso ja paista se runsaahkossa öljyssä kuumalla pannulla. Paista paloja tarpeeksi kauan, välillä käännellen, kunnes ne ovat hyvin paahtuneita, noin 10 minuuttia. Mausta munakoisopalat suolalla ja mustapippurilla.

 Jatka kastikkeen valmistamista. Poista paprikoiden ja tomaattien kuori, sekä tomaateista myös kanta. Purista tai kaiva valkosipulinkynnet kuoristaan. Laita kuoritut kasvikset, sekä paahdetut pähkinät ja mantelit monitoimikoneen kulhoon. Lisää viinietikka ja oliiviöljy. Aja karkeaksi kastikkeeksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Voit valmistaa kastikkeen myös kulhossa sauvasekoittimella.

 Valuta pasta. Yhdistä pasta, kastike ja munakoisopalat. Viimeistele halutessasi tuoreella lehtipersiljalla.

 Vinkki: Rikasta halutessasi ruokaa vaikkapa oliiveilla. Voit paistaa tai vain pilkkoa joukkoon myös kylmäsavutofua.

ohje hs